تبلیغات تبلیغات
خانه » مطالب دندانپزشکی » مصرف نوشابه و آسیب به مینای دندان ها

مصرف نوشابه و آسیب به مینای دندان ها

coke

نوشیدنی‌های گاز دار و انرژی‌ژا میتوانند به طرز وحشتناکی به مینای دندان به شدت آسیب برسانند! فرسایش دندانی یک موضوع نگران کننده در کشورهای در حال توسعه است که پس از سایش گسترده دندان تشخیص داده می‌شود و در چنین فرسایشی طول عمر و سلامت دندان به خطر می‌افتد که ممکن است به بازسازی پیچیده و گسترده نیاز داشته باشد.

براساس دانشگاه هاروراد، نیمی از آمریکایی ها در طول روز از نوشابه استفاده می کنند، این درحالیست که مصرف نوشیدنی های شیرین مانند نوشابه تبعات منفی از جمله چاقی و پوسیدگی دندان را به همراه دارد. مهم نیست چه نوعی از نوشابه را مصرف می کنید، به طور کلی مصرف نوشابه یکی از علل رایج خرابی و پوسیدگی دندان محسوب می شود.

قند نوشابه

پلاک دندان یا پلاک باکتریایی، لایه ای چسبیده به سطوح مختلف دهان از جمله لثه ها و دندان ها است که باکتری های موجود در این لایه از مواد قندی تغذیه می شوند و این درحالیست که نوشابه میزان فراوانی قند دارد که می تواند به رشد و تکثیر این پلاک ها کمک کند. هنگامی که باکتری های موجود در دهان در تماس با نوشابه قرار می گیرند، با سوخت و ساز قند، اسیدهایی تولید می کنند که این اسیدها حداقل در مدت ۲۰ دقیقه به ساختار و مینای دندان حمله می کند. با نوشیدن یک جرعه از نوشابه این حمله تا ۲۰ دقیقه شروع خواهد شد. کودکان و نوجوانان در برابر خرابی و پوسیدگی دندان ناشی از مصرف نوشابه بسیار آسیب پذیرند، زیرا مینای دندان آنها طور کامل رشد نیافته است.

اسیدهای نوشابه

بسیاری از نوشابه ها حاوی فسفریک اسید و سیتریک اسید است که هر دو به دندان آسیب می زنند. اسیدها باعث نرمی دندان و خطر کرم خوردگی و پوسیدگی دندان می شوند. اگرچه نوشابه های رژیمی مشکلات ناشی از تماس دندان ها با اثرات مخرب قند را حل کرده است اما نوشابه های رژیمی همچنان اسیدی بوده و انتخابی خوبی محسوب نمی شود. براساس مجله دندانپزشکی عمومی امریکا، آسیب وارده به ساختار دندان ناشی از مصرف زیاد نوشابه های رژیمی مشابه آسیبی است که با مصرف زیاد دارو پدید می آید.

طریقه نوشیدن

علاوه بر مصرف نوع نوشیدنی، طریقه نوشیدن نیز اهمیت دارد. نگه داشتن نوشابه در دهان به جای بلع سریع آن موجب اسیدی تر شدن نوشابه و در نتیجه آسیب بیشتر می شود. همچنین زمانیکه دمای نوشابه در دهان افزایش می یابد اثر این آسیب ها نیز بیشتر خواهد شد.

حتما بخوانید :  آسیب های احتمالی خمیردندان های سفید کننده

حفظ دندان ها

نوشابه نه تنها موجب آسیب به دندان می شود بلکه قند موجود در این نوشیدنی با چاقی و مشکلات سلامتی همراه است. بهترین راه برای حفظ سلامتی، حذف کامل نوشابه از رژیم غذایی و جایگزینی آن با آب است. اما روش هایی برای آسیب رسانی کمتر نوشابه به دندان ها وجود دارد. برای نمونه می توانید از نی برای نوشیدن نوشابه استفاده کنید تا کمتر با دندان ها در تماس باشد. همچنین می توانید پس از نوشیدن نوشابه دهان خود را با آب بشویید تا قند و اسیدهایی که عامل پوسیدگی دندان ها بوده از بین بروند. سپس دهان را با دهانشوی فلوراید شستشو دهید زیرا فلوراید به تقویت مینای دندان کمک کرده و خطر پوسیدگی را کاهش می دهد. لازم به ذکر است که حداقل تا یک ساعت پس از نوشیدن نوشابه از مسواک زدن اجتناب کنید.

تحلیل و فرسایش ایجاد شده در مینای دندان توسط این نوشیدنی ها، قابل بازگشت و بهبود نیست و موجب آسیب پذیری دندان ها در برابر پوسیدگی و افزایش حساسیت آنها به سرما می شود.

دندانپزشکان مصرف مداوم این نوشیدنی ها را توصیه نمی کنند و معتقدند که جویدن آدامس بدون قند پس از مصرف این نوشیدنی ها، میزان بزاق در دهان را افزایش می دهد بنابراین به کاهش سطح اسید در دهان کمک می کند. شستن دهان با آب نیز همین اثر را داراست.

به علاوه متخصصان بر این باورند که بلافاصله پس از مصرف نوشیدنی های انرژی زا یا ورزشی، مسواک نزنید. برای این کار بهتراست ۱ ساعت یا بیشتر صبر کنید. مسواک زدن بلافاصله پس از آشامیدن این نوشیدنی ها به دلیل انتشار و گسترش اسید در محیط دهان احتمال فرسایش و تحلیل دندان را افزایش می دهد. در حقیقت قند و شکر به طور مستقیم موجب آسیب دندانی نمی شوند بلکه تبدیل آنها به اسید توسط باکتری ها، موجب صدمه به دندان ها می شود.

منبع: سایت نسخه

سایت ایران

همچنین ببینید

gum and teeth

پیشگیری از پوسیدگی دندان با جویدن آدامس

پوسیدگی دندان و جویدن آدامس جویدن آدامس بدون قند سبب افزایش جریان بزاق می‌شود. افزایش …

پاسخ دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *